Size en uygun Uzaktan Eğitim Programını öğrenmek için hemen Formu Doldurun. SİZİ ARAYALIM
×
Tekuzem Ücretsiz Dene

Ücretli Öğretmenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ücretli Öğretmenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğretmensiniz… Ve haliyle kadrolara yerleştirilememiş olmanız mesleğinizi yapmanıza engel değil. Ücretli Öğretmenlik mi? Evet yapabilirsiniz. Sadece kazancı sizi maddi yönden çok mutlu etmeyebilir.

Aslında Ücretli Öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen açığı bulunan kurumlarında bu açığı kapatmak amacıyla uyguladığı bir görevlendirme sistemidir. Yani bir atama sistemi değil, tamamen MEB’in bu açığı kapatmaya yönelik bir uygulamasıdır.

Kurumlar öğretmen açığını İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bildirirler. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de başvuru yapan öğretmenler arasından ihtiyaç sayısına göre bir seçim yaparak ders ücreti karşılığında ( ders saati üzerinden) sözleşme ile görevlendirme yapar. Ayrıca ücretli öğretmen haftada en fazla 30 saat derse girebilir. Ders saati ortalama 9 TL ile 10 TL aralığında olmaktadır. Ayda 120 saat derse giren bir öğretmen en fazla 1200 TL maaş alır ki bu rakama çıkmak her zaman kolay değildir. Yani bir ücretli öğretmenin alabileceği maksimum ücret, asgari ücretin altında.  Ayrıca ücretli öğretmenlerin SGK primleri de 15 gün üzerinden yatmaktadır. Her yıl ücretli öğretmenlik yapan öğretmen sayısının hızla artması, bu görevlendirme sisteminin devam edeceğini de gözler önüne seriyor.

Sözleşmeli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenlik Arasındaki Farklılıklar

Öncelikle ücretli öğretmenlikte kadroya atama durumu söz konusu değildir. Bu öğretmenler ihtiyaca göre görevlendirilir ve ihtiyaç yerine getirildiğinde okuldaki görevine de son verilir. Görevlendirmeye başlarken süre sözleşmesi yapılmaz. Herhangi bir eğitim sürecine tabi olmadan görevine hemen başlarlar. Ders saati üzerinden ücretlendirme yapılır ve ücretli öğretmenlikte sabit bir maaş yoktur. Ayrıca haftasonları, yarı tatil, yıl sonu tatili gibi durumlarda izinli sayılmazlar haliyle herhangi bir ücret almaları söz konusu değildir.

Sözleşmeli öğretmenlikte ise; kadro alınabilmesi için bulundukları okulu hiç değiştirmeden 6 yıl görev yapılması gerekir. KPSS puanına göre tercih yaparak atanırlar ve öncesinde bir mülakat süreci de onları beklemektedir. Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar ayrıca eğitime tabi tutulurlar ve onlar için bir sınav komisyonu oluşturulur. Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin pozisyonu saklı tutulur ve bu öğretmenler istekleri halinde ayrıldıkları eğitim kurumunda yeniden göreve başlayabilirler.


Peki Kimler Ücretli Öğretmenliğe Başvurabilir?


Ücretli Öğretmenlik yapmak için aslında Eğitim Fakültesi Mezunu, Formasyon almış Fen Edebiyat Fakültesi mezunu ya da dengi fakültelerde eğitimini tamamlayarak kişinin öğretmenlik belgesine sahip olması koşulu yoktur. Lisans (4 yıllık üniversite ) mezunu,  Önlisans (2 yıllık üniversite) mezunu ve emekli öğretmenler de ücretli öğretmenlik başvurularında bulunabilmekte, görevlendirmeye başlayabilmektedirler.




Nasıl Başvuru Yapılır?

Başvurular gerekli evrakların (Ücretli Öğretmenlik İçin Başvuru Dilekçesi ,Diploma / Mezuniyet Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ,Pedagojik Formasyon Belgesi  (varsa) KPSS Sonuç Çıktısı (varsa) Sabıka Kaydı (E-Devlet Sisteminden alınabilir) Kurs/Seminer Belgesi (varsa) Fotoğraf (1 adet)) teslimi ile birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılabildiği gibiinternet üzerinden de yapılabilmektedir.

Ne Zaman Başvurmalıyız?


Okulların açılma tarihinin yaklaşmasıyla beraber öğretmen açıklarını da tamamlaması gereken okulları düşünürsek, okulların açılmasına yakın başladığını söyleyebiliriz. Okulların en çok öğretmen ihtiyacı olduğu dönemler ise, emekli öğretmenlerin ayrılması, okul değişikliği ile yer değiştiren öğretmenlerin olması gibi durumları göz önünde bulundurarak Temmuz Ağustos ayları diyebiliriz. Bazı okullar dönem boyunca ücretli öğretmenlik başvurusu alır ve bunları değerlendirirler. Yani okulların açılacağı bu hafta, çok da geç kalmadan ilçemizin bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlükleri’ne ücretli öğretmenlik başvurularında bulunabilmek için hala geç kalmış sayılmayız.

Yorum Bırak
Tekuzem Whatsapp Hattı