Çoğu öğrencinin yakındığı en temel sorunların başında konuyu anlamasına rağmen soruları çözememek gelir. Eğer siz de aynı problemle karşı karşıyaysanız gelin bu sorunun çözümünü birlikte bulalım.
Öncelikle konu çalışmak ve soru çözmek ayrı beceriler isteyen iki temel eylemdir. Konu çalışırken yapmanız gereken sadece yazılan, anlatılan, okunan şeyi anlamak iken soru çözerken öğrenmiş olduğunuz bilgileri hızlı bir şekilde seçenekleri değerlendirerek kullanmanız gerekiyor. Yani konu çalışmak ve soru çözmek işleyiş bakımından beynin farklı mekanizmalarında farklı eylemleri gerçekleştirmenizi gerektiriyor. Bu sorunu çözmek için atılacak en temel adım konuyu öğrenme aşamasını tamamladıktan sonra çözülecek ilk testte süre tutmamak ve takıldığımız yerlerde açıp kitaptan ya da notlarımızdan konuyu kendimize hatırlatmak.
Hatırlamak adına karıştırılan notlar bize konunun birçok ayrıntısını o an öğretecek ve farkında olmadan etkili bir konu tekrarı yapmış olmanın verimliliğini de katacaktır. Soru çözmek sadece bilgiyi test etmek demek değildir, aynı zamanda eksik kalan, tam öğrenilemeyen konuların da küçük bir hatırlatması ya da yeni bir bilgi daha öğreniminin gerçekleşmesidir.
Bir diğer sebebimiz ise tamamen psikolojik açıdan kendimizi yetersiz hissetmemiz ve üst üste yapılan yanlışların bizi soru çözmekten daha da uzaklaştırmasıdır. Sınava hazırlık döneminde soru çözememek bizim yetersiz olduğumuz anlamına gelmez, aksine soru çözmemizin sebebi zaten eksik konularımızı tamamlamak ve tamamladıktan sonra çözülecek aynı tarzda başka bir soruda doğru sonuca ulaşarak yapabildiğimizin farkına varmaktır. Şunu unutmayın ki; çözülemeyen her soru bizim için büyük bir avantaj aslında. ‘’O yanlışı hiç yapmasaydım doğru çözümünü asla öğrenemeyecektim.’’ algısıyla yaklaşırsak o zaman hata yapmaktan korkmayan öğrenciler olmayı başarabiliriz. Ve hata yapmaktan korkmaz isek soru çözmekten de korkmaz; netlerimizin yükselmesine imkan sağlamış oluruz.
Yani özetle; soru çözerken netlerinin yükselmediğini düşünen öğrenciler zaten çok soru çözmeyen öğrencilerdir. Ne de olsa yapamıyorum düşüncesiyle kendilerini sorulardan uzak tutan ve haliyle ilerleme kat edemeyen öğrenciler… Bu sınavları kazanmanın püf noktasının soru çözmek olduğunun bilinciyle ilerlediğinizde ve ilk testlerde kendinize süre tutmama ve notlardan bakma özgürlüğü tanıdığınızda bir süre sonra kısa zamanda fazlasıyla net artışı yakaladığınızı fark edeceksiniz. Yani biraz daha çabayla büyük işler başarmaya hazır olun diyoruz.
Goethe’nin sözünde de olduğu gibi:
"Uğraş kişiyi mutlu kılan şeydir; önce gücüyle bir kötülüğü kısa sürede iyiye dönüştürür. Bu nedenle, yarın, erkenden iş başına! Evet, dün yaptığınızı yıkılmış bulursanız, tıpkı karıncalar gibi, hemen yıkıntıları kaldırmalı, önlemleri yeniden düşünüp bulmalısınız. Böyle olursa, dünyanın kendisi yuvarlanıp içinden parçalansa bile, onu siz yeniden kurarsınız, sonsuza değin zevkle..."